Strona Główna  SERWIS  Szukaj Profil  Nie masz wiadomości   Zaloguj  Rejestracja
FAQ  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Chat
Informacje: Nowy na forum? Przywitaj się! [Tutaj]
Zegary: Zegar w naprawie...

Kontakt:
MG
Wyślij email
Fantasta
Wyślij email

Poprzedni temat :: Następny temat
Forum przymiera?
Autor Wiadomość
meelkee 

Stopien uzależnienia: Widz
  Wysłany: 2006-10-16, 23:23   Forum przymiera?

Spojrzałem niedawno na boxa (od czasu rozpisania konkursu na moda sporo się tam dzieje :wink: ) i moją uwagę przykuła wypowiedź Niny, która chyba przeszła bez echa.

Nina napisał/a:
Czy ja mam dziwne wrażenie, czy forum nam ostatnio przymiera? Tzn. tematy o LOST, bo rozrywka jak zwykle jest pełna postów.

Ostatnio miałem więcej czasu i częściej wpadałem na to forum, i muszę przyznać, że też zauważyłem pewną stagnację. A trzeci sezon przecież właśnie się zaczął. Do tego jest ponad cztery tysiące użytkowników z czego ponad 500 zarejestrowało się w ostatnich tygodniach.

Więc skąd ten zastój?

Dużo "starych" użytkowników odeszło albo po prostu przestało się udzielać (LoiZ, Arekrem, Rebekasa, itd.) i wydaje się, że jest ich więcej niż nowych, którzy nie przyszli tu tylko po linki.

Może powodem jest spadek zainteresowania Lostem w ogóle? Może nowa seria jest słabsza, nie wyzwala chęci do dyskusji? Sądząc po ilości osób, które ściągają nowe odcinki przez torrenty - nie sądzę.

Być może trzeba ludzi w jakiś sposób zachęcić do komentowania? Nie. Na pewno trzeba!
Bo w tej chwili liczba aktywnych "posterów" nie sięga nawet skromnego jednego procenta ogółu forumowiczów.

MG 
The Eye Of The World

Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-10-16, 23:42   

meelkee napisał/a:
Może powodem jest spadek zainteresowania Lostem w ogóle? Może nowa seria jest słabsza, nie wyzwala chęci do dyskusji?

Zgadzam się z tym. Pamiętam, jak leciał I sezon, to po każdym odcinku pojawiało się mnóstwo tematów, z czego w każdym wypowiadało się dużo osób. Podobnie było w II sezonie. Myślę, że to już nie wróci, ale mimo to, uważam, że głównym powodem takiego małego zainteresownia jest to, że III sezon dopiero się rozkręca. Jeszcze nie wszyscy oglądali wyemitowane odcinki, a ci którzy oglądli narazie nie mają o czym pisać...

PS. Nieładnie tak zapożyczać sobie od kogoś avatara... :-?

XavierSS 
THINK BEFORE POSTING

Zaproszone osoby: 23
Wysłany: 2006-10-17, 14:16   

po pierwsze należy zauważyć iż większość zarejestrowanych użytkowników rejestruje się jedynie dla linków które są niedostępne dla osób niezarejestrowanych. Patrząc na liczbę zarejestrowanych osób od kwietnia należy raczej wysnuć wniosek iż zainteresowanie serialem LOST jest coraz wieksze.

Co do oceniania po ilosci posterow tego czy forum przymiera, mysle iz ciezko to jednoznacznie stwierdzic, Jezeli user poczuwa sie do postowania to postuje. Osoby zaniteresowane debata to robia, a fakt iz sa userzy martwiacy sie o to forum oznacza ze napewno ma ono podstawy aby nie bac sie o swoja przyszlosc.

To tyle na ten moment.

xavierss

sara7 

Wysłany: 2006-10-17, 18:19   

ja np zarejestrowałam sie z ciekawości i jakoś nie miałam sie ochoty wypowiadac,co widac po ilości moich postów,a linki to też nie był powód,po prostu wolałam sobie poczytac co sadza inni,porównując z innymi forami o loście to chyba wszędzie jest mały zastój z tego co zauważyłam a niektóre tematy umarły juz dawno toteż nie ma się co dziwic ze ludziom nie chce sie pisac skoro rzadko kto odwiedza dany temat

Ne0 
Antichrist Superstar

Stopien uzależnienia: Widz
Zaproszone osoby: 3
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-10-17, 19:06   

Jak dla mnie to wina nie stoi po stronie jakości samego LOST. IMAO jeżeli chcemy postów fajnych, z polotem to takie piszmy... Jeżeli ludzie zaczną pisać porządne posty, będzie co czytać, a więc będzie na co odpowiadać, Sprawa prosta - piszmy, piszmy i jeszcze raz piszmy. Pzdr,

Music 

Wysłany: 2006-10-18, 23:41   

Moim zdaniem większość użytkowników tak jak ja ogranicza sie do samego czytania tematów, postów itd...

Andrew 

Stopien uzależnienia: Uzależniony
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2006-10-18, 23:56   

Moja opinia jest taka - na początku było dużo postów - każdy się wypowiadał - zawsze można było cos nowego i ciekawego napisac. Obecnie większosc z rzeczy które chciałoby się napisac - już została wcześniej przez kogos napisana - więc po co się powtarzac... . Najlepiej byłoby założyc jakies nowe tematy. Ale też ciężko cos nowego wymyślic. Jeżeli pojawi się nowy odcinek - wtedy dyskusja przez chwile jest wzmozona....

Poza tym większosc uŻytkowników tego forum tylko czyta to co jest napisane, ale sama sie nie wypowiada... . Najtrudniej napisac tego pierwszego posta :) Potem już samo leci... . Ja też to forum odwiedzam chyba od roku, ale zaczałem pisac jakis miesiąc temu... .

.... I fajnie jest.... :) :) :)

// choynka

Nina 
DH

Wysłany: 2006-10-19, 14:01   

Mnie nie było tutaj dość długo, dokładnie prawie przez całe wakacje, wpadałam czasem ale nie zagrzewałam miejsca dłużej. I zawsze było pełno postów nie przeczytanych, parę razy nawet forum kasowało mi je bo już przekroczyło ilość. A teraz kiedy wchodziłam przez ostatni czas nadrabiając posty, zauważyłam że mało, malutko wypowiedzi przybywa na bieżąco...
Powody związane sa pewnie z tym co już napisaliście. Ale np widzę malutko wypowiedzi modów, zazwyczaj są one tylko wtrąceniami do dyskusji, albo upomnieniami... A adminów to ja juz nie widuję wcale ;)

scarlett

Unikat 

Wysłany: 2006-10-23, 10:01   

Nina jak sama zauważyłaś przez całe wakacje - ludzie mieli więcej czasu - teraz jest szkoła, ale ważniejsze jest chyba to, że skończył się II sezon i wszyscy mieli coś do powiedzenia na świeżo. Teraz po rozpoczęciu III każdy rozdziawił paszczę i nie wie co ma napisać. Sezon się rozpoczął dość zaskakująco, jak zwykle. I to chyba tylko kwestia czasu i większej ilości wolnego aby ludzie się rozpisali. Poza tym jak czytam takie posty jak ten albo, co gorsza takie "trzy słowne" to mnie trafia -nie chce mi się czytać tego tematu a co za tym idzie nie chce mi się odpowiadać.

Nina 
DH

Wysłany: 2006-10-23, 17:37   

Unikat napisał/a:
Poza tym jak czytam takie posty jak ten albo, co gorsza takie "trzy słowne" to mnie trafia

Chodzi Ci o mój post?

scarlett

Unikat 

Wysłany: 2006-10-24, 08:22   

Sorki Nina że mnie źle zrozumiałaś - chodziło mi o to co sam napisałem -> post dla posta. Zupełnie nic konstruktywnego.

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2007-02-18, 12:04   Przyszłość Forum

Zakładam ten temat gdyż widze co się dzieje, a dzieje się źle. Forum powoli zamiera. Odeszli od nas naprawdę wartościowi userzy, obawiam się, że odejdą kolejni.
Większość ze "starej ekipy" ( Rebekasa, Boone, Fiona, Lesiu, Kacper ) nie pisze od dawna.
A co mamy w zamian ? Coraz więcej na forum dzieci z podstawówki [ niechce tu nikomu ulbiżać, gdyż tacy userzy jak Mr.Other czy Agusia jeszcze jako tako trzymają poziom i piszą sensownie ], poza 12latkami mamy trolli takich jak test. Po prostu zajebiście...
Na dodatek odeszli Nomos, Mumin-Marian, Allisha, Choynka, Ne0, obawiam się, że Amy, Shann, Andrew, El Jacko także prędzej czy później opuszczą nasze forum.
Pamiętam kiedyś, gdy wyjechałem na wakacjach(czyli w okresie gdy niekoniecznie jest tłum na forum) to gdy wróciłem po 5 dniach, miałem gdzieś z 500-600 postów nieprzeczytanych. A teraz ostatnio, gdy nie miałem neta też przez 5 albo i nawet 6 dni, liczba postów nieprzeczytanych wynosiła 140...
I nie ma co się łudzić, że będzie lepiej, jeżeli nic nie zrobimy. I Xav nie pisz znowu, że tak jest, że jedni userzy odchodzą a drudzy przychodzą... Bo żeby znaleźć wartościowych userów to trzeba mieć dużo szczęścia. A teraz właśnie ich brakuje. Co nam z tego, że mamy xxxxx użytkowników jak pisze może z 30, a teraz to jeszcze mniej...
Wystarczy spojrzeć na statystyki:

Najwięcej nowych userów w miejsiącach:
Tylko Grudzień2005 Marzec2006 i Kwiecień2006 są gorsze od Stycznia2007...

Najwięcej nowych tematów w miesiącach:
Tylko Wrzesień2006 i Grudzień2006 są gorsze od Stycznia2007...

Najwięcej nowych postów w miesiącach:
Tylko Grudzień2005, Czerwiec2006 Lipiec2006 i Listopad2006 są gorsze od Stycznia2007...

10 najaktywniejszych userów:
Teraz z tej 10 pozostało tylko 3 userów...

Trzeba coś zrobić na tym forum aby nie zeszło na psy... Postów praktycznie nie ma, na SB cisza ( choć ja sam rzadko kiedy na SB pisze ). Jako takiej atmosfery też nie ma...
Uważam iż każdy user tego forum, któremu nie zależy tylko na linkach powinien się wypowiedzieć, najlepiej gdyby miał jeszcze jakiś pomysł na odnowę forum i sprawienie aby było tak jak dawniej, choć z tym będzie ciężko. Może jeszcze nie jest za późno, a konkurencja nie śpi.

//MG

XavierSS 
THINK BEFORE POSTING

Wysłany: 2007-02-18, 16:00   

PH3N-x ponieważ zauważyłem iż ten post skierowany jest chyba również i do mnie , więc nie omieszkam odpisać i zabrać głos w tej jakże ważkiej sprawie.
Wyrażasz niepokój iż z forum odchodzą co wartościowsi userzy, i wyrażasz zaniepokojenie iż wymienieni przez Ciebie userzy mogą opuścić to forum, i iż konkurencja nie śpi.
Rzeczywiście trudno oprzeć się wrażeniu że w momencie gdy do linków dostęp został uzależniony od rejestracji, to na forum pojawiło się setki tzw. trolli. Trudno się z tym niezgodzić. Niestety a żeby walczyć z trollami, i osobami spamującymi , należałoby podjąć kroki kończące się banami dla osób spamujących.
Niestety temat ten pozostał nierozwiązany choć dyskurs na temat "wartości" spamujących userów był dość intensywny.
http://zagubieni.org/topics9/860.htm
również Meelkee rozpoczął wątek o przymierającym forum , i tam również nie doczekano się żadnych rozwiażań.
http://zagubieni.org/topics9/1180.htm
Myślę więc iż w temacie Meelkee wytłumaczono już napływ i powody napływu spammerów na to forum, bądz userów bijących tylko licznik zarejestrowanych. W temacie dyskusja można poczytać o tym kto jak spogląda na wartościowość tych userów, i ich ważność na forum.
W temacie iż wartościowych userów trudno znaleźć, śmiem się nie zgodzić, jest tu zapewne wiele osó które odstraszone spamem , nie wypowiadają się gdyż nie spodziewają się odpowiedzi na poziomie, bądz ciekawej dyskusji.
Powtarzając za Ne0 rozwiązaniem jest pisać, pisać i pisać, byle z sensem.

Pocieszające jest iż są wciąż userzy którym leży na sercu dobro tego forum, więc fajnie iż poruszyłeś ten temat PH3N-x ja jednak ze swojej strony poproszę moderatora jeśli może o doklejenie tego tematu do tematu Meelkee traktującego o tym samym w celu nie rozdzielania tematu na parę wątków.

xavierss

PH3N-x 
...to próba wiary...

Wysłany: 2007-02-18, 16:21   

Temat Meelkee jest nasycony nadzieją, przynajmniej ja to tak odczytuje. Poszczególni userzy piszą tam, że jest szkoła nie ma czasu, albo że trzeba czekać aż się III sezon rozkręci. Moim zdaniem III sezon już się rozkręcił i jakoś efektów tego nie widać.
Popełniliśmy błąd, że wtedy nie zareagowaliśmy jakoś bardziej odpowiednio. Userzy odstraszeni spamem boją się, że nie dostaną odpowiedzi na poziomie ? Nie no nie przesadzaj. Choćby Tetlik, mroo, meelkee itd. Oni spokojnie mogą odpowiadać na poziomie, więc to raczej kiepski jak dla mnie argument. A co do spamu i trolli, dlaczego piszesz że NIESTETY, to zakończyłoby się banami ? Przecież nikt nikogo nie zmusza to spamowania. Of course trzeba dać komuś szansę. Np. mr.Other strasznie dużo spamował, lecz dostał szansę i powoli zaczął się stawać wartościowym userem. Ale taki test, bez urazy ale on nic nie wnosi, jest typowym trollem i nie wiem dlaczego jeszcze nie dostał bana. Przydałoby się aby admini też się wypowiedzieli. Gdyby nie to, że aktualnie jest emisja 3 sezonu to wogole by postów nie było, a np. na wakacjach nie było emisji, wszyscy czekali na 3 sezon, a jakoś postów było strasznie dużo.
Najgorsze jest to, że narazie tylko jest dyskusja, a nie ma żadnych pomysłów... Jedynie karanie spamerów i trolli, ale czy to pomoże ? Szkoda, że coś mało userów odpisało...

XavierSS 
THINK BEFORE POSTING

Wysłany: 2007-02-18, 16:35   

PH3N-x napisał/a:
Userzy odstraszeni spamem boją się, że nie dostaną odpowiedzi na poziomie ? Nie no nie przesadzaj. Choćby Tetlik, mroo, meelkee itd

Podałeś przykłady userów których własnie to nie odstrasza, czym mowiąc szczerze raczej potwierdzasz moje słowa niż swoje. Bo sam nie wiesz , ani ja nie wiem kim jest ta sześciotysięczna grupa userów nie pisząca nic. Może właśnie tą grupą która nie widzi możliwości interakcji z młodszymi spammerami. Ja mam moje zdanie i je wytluszczam , nie musisz go wyśmiewać.
PH3N-x napisał/a:
A co do spamu i trolli, dlaczego piszesz że NIESTETY, to zakończyłoby się banami ? Przecież nikt nikogo nie zmusza to spamowania

nawiązywałem tym do dyskusje przeprowadzonej w temacie do jakiego dałem link ,myśle iż jak go przeczytasz to zrozumiesz to niestety, i jego konotacje :)

A co do tego czemu jakiś user nie dostał bana, widocznie osoby zajmujące się moderacją uznały iż nie zasłużył sobie na bana.
PH3N-x napisał/a:
Najgorsze jest to, że narazie tylko jest dyskusja, a nie ma żadnych pomysłów... Jedynie karanie spamerów i trolli, ale czy to pomoże ? Szkoda, że coś mało userów odpisało...

Gdybym miał jakiś pomysł to bym go napisał, jednak dochodzę do wniosku że głową muru nie przebijesz, ludzie to wolne istoty , będa chciały to coś zaproponują, nie zechcą to tego nie zrobią. A o tym że mało userów się wypowiada widać po ankietach.

xavierss

Odpowiedz do tematu