Stopien uzależnienia: Fan
Wysłany: 2006-03-12, 18:38
Nom, byl to bunkier o charakterze medycznym.
A to znalazlem na tym forum w innym temacie:
Znalazłem coś jeszcze. W filmie instruktażowym ze stacji Łabędź kiedy przedstawiana jest historia DHARMY narrator mówi, że inspiracją dla małżeństwa DeGroot'ów były prace wizjonera B F Skinnera. Postanowiłem poszukać informacji o tej osobie.
Burrhus Frederic Skinner był jednym z głównych przedstawicieli behawioryzmu w psychologii amerykańskiej w 1948 roku napisał powwieść "Walden Two" w której właściwie zawarł sporą część swoich rozważań na temat człowieka. Ta powieść opowiada o utopijnym sppołeczeństwie składającym się z 1000 osób. Skinner przedstawia sposób w jaki można stworzyć idealnego człowieka, główny nacisk kładąc na wychowanie dzieci, a właściwie nie tyle wychowanie co zaprogramowanie. Jako behawiorysta Skinner uważał, że ważniejsze niż emocje są odruchy ludzi, a więc edukacja dzieci i dorosłych powinna polegać na warunkowaniu pozytywnym lub warunkowaniu negatywnym (zasada kija i marchewki) Na tym też polega edukacja najważniejszego elementu społeczności Walden Two - dzieci. Człowiek w ten sposób wychowany, jak twierdzi Skinner, jest pozbawiony lęku, inicjatywy i osobowości, potrtafi swietnie współpracować w grupie ale jest podatny na manipulacje.
To mi dalo duzo do myslenia i zastanawiam sie czy Jasnowidz Clarie to nie ten Skinner, aczkolwiek to malo prawdopodobne.
Tez to kiedys czytałem. Wiec badania na ludziach sa bardzo prawdopodobne. Jesli chodzi o jasnowidza, to byc moze jest to do sprawdzenia, sam nie pamietam, ale moze w odcinku w ktorym był pokazywany, Claire ma jakas wizytówke z jego nazwiskiem. Postaram sie to sprawdzic z najblizszym czasie.
Wysłany: 2006-03-12, 18:53
Hmm Jeden z "bunkrow" zajmuje sie meteorologia i astronomia. Czy to mozliwe ze naukowcy spowodowali katastrofe samolotu ?
Inne pytanie, pilot samolotu zostal zabity, Lostowicze twierdzili ze "to cos" go zjadlo-(nie pamietam dokladnie) czy w serialu byl ten moment pokazany ? Bo szczerze wątpie w jakiego kolwiek potwora, chociaz w zoologicznym bunkrze mogli cos takiego "wychodowac".
Nie był pokazany, chociaz był cien czegos wielkiego. Ten odcinek z flashbackami Claire to 1x10 pozniej sprawdze czy jest nazwisko tego goscia, ale watpie, bo ksiazka wydana była w 1948, ale ten koles nie wygladal na starego. Co do katastrofy, to wszystko jest mozliwe, z tego co pamietam, to w pokoju dla Aarona, były samolociki z logo samolotu ktorym sie rozblili
Wysłany: 2006-03-12, 19:06
Hmm zdaloby sie wyczaic okolicznosci w jakich Lostowicze trafili do tego samolotu, bo nie zabardzo chce mi sie wierzyc zeby to byl przypadek i ze to przypadkowi ludzie.
Np. Pomysl ze Jasnowidz wspolpracowal z Dharma i specjalnie dal Claire ten bilet jest zastanawiajaca. Niestaty nie pamietam dokladnie okolicznosci co do innych zagubionych.
No ja tez nie pamietam, ale nikt nie trafił tam przypadkowo, niektorzy sie spozniali lub cos podobnego. Wiele wskazuje na to ze katastrofa była zaplanowana, w dodatku wyglada na to ze Inni wiedzieli dokładnie jaki samolot sie rozbił.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum